22 augustus 2022
Onze gebouwde omgeving heeft de mogelijkheid om stress te veroorzaken en vervolgens ook onze gezondheid aan te tasten. Door het stijgende aantal burnouts de laatste jaren is het daarom belangrijk om ook aan onze fysieke werkomgeving extra aandacht te besteden. Want … gelukkig bevat onze omgeving ook de kracht om mensen hun stress actief te doen afnemen! En niet alleen kan onze fysieke omgeving bijdragen aan het welzijn van de werknemers, maar ook aan het succes van het bedrijf. Ontdek hieronder onze concrete tips.
1. Een gebalanceerde werkomgeving
Welke types van activiteiten worden er uitgevoerd binnen je werkomgeving? Creëer een variëteit en een balans tussen ruimtes die de verschillende werkactiviteiten ondersteunen. Concentratie en communicatie zijn basisnoden bij werknemers die werken in een kantooromgeving (Deci & Ryan, 2014), daarom is het belangrijk om hier voornamelijk aandacht aan te schenken. Hoedanook, deze noden vragen voor compleet tegenovergestelde type van omgeving. Voor concentratie mag er maar zo weinig mogelijk afleiding aanwezig zijn zodat er gefocust kan worden op het werk (bv. akoestische panelen om omgevingsgeluid te absorberen, visueel afschermen aan de hand van gordijnen, aparte ruimte voor concentratiewerk, etc.). Terwijl bij activiteiten waar communicatie centraal staat, moet de omgeving juist sociale interactie gaan stimuleren (bv. verschillende types van vergaderlokalen waar men rechtstaand of zittend kan vergaderen, het gemakkelijk terugvinden van collega’s, ruimte voor private gesprekken, etc.).
Kijk naar de verschillende werkactiviteiten die worden uitgevoerd binnen je bedrijf en hoe vaak deze worden toegepast. Op basis van deze noden kan je dan een balans maken van hoeveel ruimte en wat voor types ruimte je best nodig hebt.
2. Een helende werkomgeving
Wil je voorkomen dat je werknemers gestrest rondlopen en vervolgens de kans hebben om gedurende een lange tijd uit te vallen? Investeer in de vergroening van je kantooromgeving. Dit is natuurlijk niet de enige oplossing om burnouts te voorkomen maar het zal je werknemers wel helpen om makkelijker en sneller te herstellen van stress. Dit kan op twee manieren: trek de natuur naar binnen en verleid je werknemers om naar buiten te gaan. Hoe pak je dit het beste aan? Ten eerste, implementeer zoveel mogelijk planten. Studies hebben aangetoond dat mensen die gedurende een lange periode vertoeven in een omgeving met verschillende planten minder stress en productiever zijn dan wanneer er geen planten aanwezig zijn (Bringslimark, et al., 2009). En moest je geen groene vingers hebben, gedroogde bloemen zijn ook een oplossing! Ten tweede, zorg van uitzichten naar buiten. Wanneer werknemers gedurende een lange periode gefocust aan het werk zijn geweest, kan mentale vermoeidheid optreden. Blootstelling tot natuur is hierbij een belangrijk element. Door je focus op iets anders te kunnen leggen wat weinig energie vraagt, zoals natuur, helpt het je om te herstellen van mentale vermoeidheid (Kaplan, 1995). En ten slotte, creëer buitenruimtes. Deze moeten makkelijk toegankelijk zijn en aangenaam zijn om in te vertoeven. Dit kan een multifunctionele ruimte zijn om bijvoorbeeld te lunchen, buiten te vergaderen al zittend of al wandelend, te sporten, etc. Organiseer ook activiteiten binnen je bedrijf in een natuurlijke buitenomgeving, zoals bijvoorbeeld lunchwandelingen, wedstrijdje Kubb, etc. Dit helpt niet alleen om te disconnecteren van werk, maar versterkt ook de band tussen collega’s!
3. Een creatieve werkomgeving
Wil je nieuw talent aantrekken binnen je bedrijf? Besteed dan aandacht aan de uitstraling van je werkomgeving. De voorbije jaren zijn er verschillende studies uitgevoerd om te achterhalen wat een bedrijf juist aantrekkelijk maakt voor potentiële werknemers. Eén van de belangrijke elementen die hieruit kwam is een creatieve werkomgeving: een omgeving met unieke fysieke elementen en structuren die werknemers hun creativiteit en innovatie triggeren, zoals: vrolijke kleuren, ontspanningsruimtes (bv. pingpongtafel) en unieke ruimtes (bv. vergaderruimtes met verschillende thema’s) (De Paoli & Ropo, 2017). Wanneer iemand solliciteert binnen een bedrijf gaat hij of zij onbewust de fysieke werkomgeving gebruiken als meetstaf om te kijken of hun eigen karakter past bij die van het bedrijf (Maier et al., 2022). Door daarom gericht in te zetten op een creatieve uitstraling van je kantooromgeving geef je een sterk signaal naar de buitenwereld dat je inzet op creativiteit en innovatie. Dus daarom, wanneer je werkomgeving creativiteit en innovatie uitstraalt, zal je automatisch ook makkelijker creatieve en innovatieve werknemers aantrekken.
Ontdek meer tips uit omgevingspychologie over hoe je interieur kan bijdragen aan je welzijn in onze fact check ‘een interieur kan actief bijdragen aan het welzijn van de mens‘.
Had je graag nog meer informatie over omgevingspsychologie of tips over werkomgevingen die bijdragen aan je welzijn? Laat hieronder een bericht achter.
Referenties:
- Bringslimark, T., Hartig, T., & Patil, G. G. (2009). The psychological benefits of indoor plants: A critical review of the experimental literature. Journal of Environmental Psychology, 29(4), 422-433.
- De Paoli, D., & Ropo, A. (2017). Creative workspaces–a fad or making real impact?. Journal of Corporate Real Estate., 19(3), 157-167.
- Deci, E. L., & Ryan, R. M. (2014). The importance of universal psychological needs for understanding motivation in the workplace. in M. Gagné (ED.) The Oxford handbook of work engagment, motivation, and self-determination theory (pp.13-32). Oxford: University Press.
- Kaplan, S. (1995). The restorative benefits of nature: Toward an integrative framework. Journal of environmental psychology, 15(3), 169-182.
- Maier, L., Baccarella, C. V., Wagner, T. F., Meinel, M., Eismann, T., & Voigt, K. I. (2022). Saw the office, want the job: The effect of creative workspace design on organizational attractiveness. Journal of Environmental Psychology, 80, 101773.